Fasolka szparagowa po włosku

Składniki: 

 

50 dag fasolki szparagowej
 
Sos czosnkowy:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 duży ząbek czosnku
świeży koperek lub zielona pietruszka
sól i pieprz
 
Sos balsamiczny:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
sól i pieprz
szczypiorek lub zielona cebulka
Wykonanie: 

Obraną i umytą fasolkę gotować ok. 6-10 min. do miękkości, a następnie umieścić w naczyniu z lodowatą wodą. Wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć. Przygotować sosy. Majonez połączyć z jogurtem, a następnie dodać zmiażdżony czosnek, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać drobniutko pokrojony koperek. Znakomity sos czosnkowy do fasolki otrzymamy łącząc tylko oliwę z czosnkiem. Osobno połączyć oliwę z octem balsamicznym, doprawić do smaku. Fasolkę przełożyć do miseczek. Jedną porcję polać sosem czosnkowym, a drugą posypać szczypiorkiem i polać sosem balsamicznym.