Cytrynowe szaszłyki

Składniki: 

 

30 dag filetów z mintaja lub morszczuka
30 dag wędzonego boczku
1 czerwona papryka
2 cytryny
sól i pieprz
2 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
kilka gałązek tymianku
Wykonanie: 

Rybę umyć, dokładnie osuszyć i delikatnie pokroić w kostkę. Wędzony boczek pokroić w kawałki. Paprykę oczyścić, usunąć gniazda nasienne i pociąć w kostkę, Cytryny sparzyć, pokroić w plastry, a te w ćwiartki. Wszystkie produkty nadziewać na przemian na szpikulce do szaszłyków. Uwaga! Jeżeli są drewniane trzeba je wcześniej namoczyć w wodzie! Szaszłyki oprószyć lekko solą i pieprzem. Pomiędzy produkty powkładać po kawałku tymianku, skropić sokiem z cytryny i olejem. Smażyć ze wszystkich stron na grillu lub patelni ok. 20 min.

Czas przygotowania: ok. 45 min.
Ilość porcji: 4