Ciasto marcepanowe z owocami leśnymi

Składniki: 

 

175 g masła
30 g mąki
200 g cukru
4 jajka
1 aromat migdałowy
150 g mielonych migdałów
300 g owoców leśnych (jagody w zalewie)
skórka otarta z 2 cytryn
1 arkusz ciasta francuskiego
Cukier puder do dekoracji
Wykonanie: 

Przyciąć ciasto francuskie na wymiar o 1 cm większy niż wymiar formy do pieczenia. Przełożyć je do wyłożonej pergaminem formy i nakłuć widelcem w kilku miejscach. Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku przez 15 min. w temp. 200 stopni. 

Zmiksować masło z cukrem do uzyskania puszystej masy i stopniowo dodawać jajka. Kiedy masa będzie gładka, wymieszać ją przy użyciu drewnianej łyżki z przesianą mąką, mielonymi migdałami, aromatem oraz otartą skórką z cytryny. Całość przełożyć na upieczony spód z ciasta francuskiego, wyrównać powierzchnię i ułożyć osączone owoce.Wstawić do rozgrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i piec 45 min. na ciemnozłoty kolor. Po ostygnięciu ciasto wyjąć z formy, pokroić na kawałki i posypac cukrem pudrem.