Biszkopt z makiem

Składniki: 

 

Biszkopt:
4 jaja
1 niepełna szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 
Masa:
30 dag maku
1 szklanka cukru
1 margaryna
3 jaja
1 olejek migdałowy lub rodzynki
orzechy i migdały
polewa kakaowa i wiórki kokosowe
Wykonanie: 

Jaja ubijać z cukrem, aż powstanie masa o konsystencji gęstej śmietany, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, wylać do tortownicy i upiec. Mak sparzyć, przekręcić przez maszynkę trzy razy, wymieszać z jajami.Margarynę zagotować z cukrem, dodać mak, pogotować chwilę, dodać olejek lub bakalie. Biszkopt przekroić  na dwa blaty i każdy nasączyć (np. osłodzoną mocną herbatą z kieliszkiem alkoholu). Na jeden nałożyć połowę masy, przykryć drugim krążkiem biszkoptu, wyłożyć pozostałą masę, rozsmarować. Polać polewą kakaową, posypać wiórkami kokosowymi.