Babka BARANEK

Składniki: 

 

Ciasto:
120 ml mleka
13 dag masła
25 dag mąki
15 dag cukru
3 jaja
skórka otarta z 1 cytryny
aromat waniliowy
 
Lukier:
2 łyżki gorącej wody
3 łyżki soku z cytryny
15 dag cukru pudru
Wykonanie: 

Utrzeć dokładnie masło z cukrem, dodać żółtka oddzielone od białek i ucierać dalej na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo mleko i mąkę. Do jednolitej masy dodać otartą skórkę z cytryny oraz aromat. Białka ubić na sztywną pianę a następnie delikatnie wymieszać z ciastem. Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy o kształcie baranka. Piec ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni. Upieczonego baranka polukrować, można również użyć ziaren pieprzu do imitacji oczu.