Baba wielkanocna

Składniki: 

 

25 dag margaryny
20 dag mąki ziemniaczanej
20 dag mąki pszennej
25 dag cukru
3 jaja
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki oliwy z oliwek
aromat waniliowy
bułka tarta oraz tłuszcz do smarowania formy
 
Do dekoracji:
polewa czekoladowa
10 dag wiórków kokosowych
Wykonanie: 

Margarynę, oliwę oraz cukier utrzeć bardzo dokładnie, następnie dodać aromat waniliowy. Dodać żółtka i ucierać aż masa stanie się puszysta. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać ją z mąką ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną mąkę stopniowo dodawać do masy. Pomiędzy jedną a drugą porcją mąki dodać śmietanę i dokładnie wymieszać ciasto. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć je z ciastem. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w temp. 180 stopni przez 45 min. Kiedy babka wystygnie można udekorować ją polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.