Amerykańskie ciasto z jabłkami

amerykańskie ciasto z jablkami
Składniki: 

 

1 kg jabłek
1 ½ szklanki cukru pudru
3 szklanki mąki
3 jajka
1,5 szklanki oleju
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka rodzynek
Wykonanie: 

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Jajka utrzeć z cukrem do białości. W trakcie ucierania powoli dolewać olej. Gotową masę połączyć z mąką, kakao i sodą, wymieszać. Dodać rodzynki i orzechy. Starannie utrzeć, aby wszystkie składniki połączyły się w jednolitą masę. Na koniec dodać jabłka. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec ok. 45 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą.